In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad geoordeeld over de toepassing van de vrijstelling van btw voor medische prestaties op besnijdenissen om niet-medische redenen, zoals religieuze, culturele en hygiënische redenen. De procedure betrof een bedrijf, dat besnijdenissen uitvoert bij jongens en mannen, zowel om medische als om niet-medische redenen. De vraag was of de besnijdenissen in alle gevallen onder de vrijstelling vallen.
Een bv voerde in 2012 besnijdenissen uit zonder hierover btw af te dragen. Het bedrijf stelde dat deze ingrepen, vanwege hun preventieve gezondheidsvoordelen, vrijgesteld waren van btw. De Belastingdienst is echter van mening dat alleen besnijdenissen met een medische indicatie vrijgesteld zijn van btw. Het hof besloot eerder dat besnijdenissen om niet-medische redenen niet onder de medische vrijstelling vallen. Het hof oordeelde dat deze besnijdenissen niet primair een therapeutisch doel hebben. De Hoge Raad bevestigt deze beslissing en benadrukt dat een medische behandeling alleen vrijgesteld is als deze een direct gezondheidsdoel heeft.
De Hoge Raad legt uit dat volgens de Btw-richtlijn alleen diensten met een therapeutisch doel zijn vrijgesteld van btw. Dat volgt uit jurisprudentie van het Hof van Justitie EU. Besnijdenissen, die om religieuze, culturele of hygiënische redenen worden uitgevoerd, voldoen niet aan dit criterium, zelfs niet als er mogelijke gezondheidsvoordelen zijn.
Deze uitspraak van de Hoge Raad maakt duidelijk hoe de medische vrijstelling in de btw-wetgeving moet worden uitgelegd. De nadruk ligt op het feitelijke doel van de ingreep zoals bepaald door medische standaarden, niet door de persoonlijke motieven van de patiënt. Dit betekent dat medische professionals en klinieken nauwkeurig moeten documenteren en verantwoorden waarom een ingreep plaatsvindt om te bepalen of deze vrijgesteld is van btw. Met deze uitspraak wordt de rechtsonzekerheid verminderd en krijgen zowel medische professionals als belastingautoriteiten duidelijke richtlijnen over welke medische diensten vrijgesteld zijn van btw in Nederland.
Bron: Hoge Raad | jurisprudentie | ECLINLHR20241063, 22/02061 | 12-07-2024
Laatste nieuwsberichten
Ondanks ANBI-status zijn belastingen en huur niet aftrekbaar als gift
19-06-2025
Btw aftrekbaar bij short-stay verhuur appartementen
19-06-2025
Nultarief geweigerd bij onduidelijk vervoer naar Duitsland
19-06-2025
Geen belastingrente bij afzonderlijk verzoek belastingkorting
12-06-2025
Opgebouwde verlofdagen in het buitenland tellen mee bij voorkoming dubbele belasting
12-06-2025
Belastingdienst is niet verplicht jaarlijks papieren aangiftebiljet toe te sturen
12-06-2025
Voordeel optie is uitdeling aan dga door te hoge huur bv
12-06-2025
Foutieve omschrijving maakt aanslag erfbelasting niet nietig
05-06-2025
Geen acceptatieplicht contant geld voor de Belastingdienst
05-06-2025